Ashfield working on new open-plan collaboration with Niche - Ashfield Building Group

Ashfield are delighted to have teamed up once again with Ilkley-based Niche Design Architects on another residential project which looks set to deliver beautiful contemporary space.

The concept in Roundhay, Leeds, has echoes of Ashfield’s previous collaboration with Niche at Mount Pleasant in Ilkley, where a larger extension scheme was defined by true open-plan living, unconstrained by the inflexibility of demarcation. At this latest project, the main element is an extension to the side elevation which also has no distinct divisions between the kitchen, dining and living areas – providing the versatility to apply a range of interpretations to the use of this expansive room.

The new kitchen is undoubtedly the centrepiece in the redevelopment of this spacious detached property. It will be fitted with an exceptional array of top-end appliances, tiling, lighting, cupboards and worktops, including a substantial island unit. Ashfield will also incorporate underfloor heating throughout. A raised deck to the rear of the property will be replaced with new decking and an external staircase with associated external works.

 

The extended space will be irradiated with natural light through one of its standout features: a bi-folding door system that folds inward or outward with total ease, providing access to the decking with a seamless transition from open-plan to open-air. An entrance porch to another elevation will be remodelled whilst the internal layout of the existing building will be reconfigured and comprehensively renovated, including the conversion of the current kitchen into a separate dining room. Ashfield’s site team is making excellent progress and the project is scheduled for completion in autumn 2019.

 

 

Ashfield Director, Joel Ramsden, commented on the project:

“Ashfield have established an excellent relationship with Niche – in past projects we have been able to demonstrate our ability to understand and deliver their creative brief to the finest detail. Prior to the start of this project, our team had a crystal-clear vision of the finished article and that vision is rapidly approaching realisation.”