All-embracing concept is a synthesis of space - Ashfield Building Group

It’s often the case that, when Ashfield are chosen to carry out an extension project, the word ‘extension’ doesn’t do justice to its creative ambition. Most of our design briefs involve more than a simple increase in square footage – their objective is to enhance every attribute, from versatility and efficiency to aesthetics and flow of space.

We’ve just commenced a prime example with our latest residential scheme at a semi-rural location near Halifax, where an orangery will be demolished and replaced with a new single-storey configuration which will seamlessly integrate with the existing interior. On completion, the property’s ground floor will more than double in size and multiply in function. Ashfield will incorporate a nod to the past by retaining the stone from the orangery and re-using it the new construction.

PARKdesigned Architects have explored every aspect of contemporary living with an all-embracing concept produced in close consultation with the client. The kitchen is the heart and soul of most homes and this room will be the focal point of the extended space with a stunning open-plan design combining expansive worktops, full-height storage units and a substantial island/breakfast bar. A range of high-end appliances will reflect an investment in the latest technology, but the kitchen will also make efficient use of timeless natural resources – most notably an abundance of sunlight harnessed through two exceptionally large skylights and triple track bi-folding doors. Two other skylights will serve the same purpose in the adjoining lounge space, which will also include a new fireplace installed in place of a window removed from one of the building’s existing walls.

 

The opposite side of the extension will include a walk-in pantry and a boot room which is large enough to be a single bedroom. It will include an integral bench with built-in storage and provide access to a new utility room leading through to the existing double garage. To complement the extension, the existing ground floor space will be modified and upgraded to comprise entrance porch, cloakroom, lounge, central hall and games room. It all forms part of a wider purpose which characterises many of the extension projects Ashfield undertake: a synthesis of old and new which suggests that the two have always existed as a whole. This project is as much a fusion as it is an extension.

 

 

 

Ashfield Director, Joel Ramsden, commented on the scheme:

“This is the kind of project which really inspires you as a construction professional. Ashfield work with many of the region’s most creative minds in architecture – PARKdesigned Architects certainly fall into that category and we are delighted to be teaming up with them on this design concept which is sure to deliver stunning results on behalf of the client.”